Viden om: Rustfri Stål

Vi elsker rustfri stål af én simpel årsag:
Fordi det virker og holder.
Siden 2008 har vi arbejdet begejstret og dedikeret med rustfri stål produkter i alle typer af projekter indenfor storkøkkener, og inden vi er færdige med dig, elsker du det lige så højt som os.

Lang levetid
Rustfri stål produkter har en meget holdbar og lang levetid. Flere undersøgelser viser at den gennemsnitlige levetid er over 15 år på rustfri stål møbler.

Optimal hygiejne
Når maden tilberedes mad, rengøres, vaskes op, enten i skolekøkkenet, kantinen, caféen eller andre virksomheder, er det uhyre vigtigt at have styr på hygiejnen. Derfor anbefaler vi vaskeborde og i øvrigt al inventar i rustfrit stål, for at sikrer sig de mest hygiejniske materialer.

Kun fantasien sætter grænser
Vi tilbyder den komplette løsning til ethvert storkøkken af Inventar i rustfrit stål til de ønskede godkendelser og tilladelser. Vi kan hvis det ønskes finde flere fleksible løsninger, så projektet bliver skræddersyet efter dine behov, længder & mål.

Hvorfor rustfrit stål ?
Fordi det virker og holder. Rustfrit stål er et korrosionsmæssigt sæt genialt materiale.
Netop den gode korrosionsbestandighed kombineret med en rimelig pris har for længst gjort rustfrit stål til den hyppigst anvendte materiale gruppe inden for “kritiske” anvendelser, såsom fødevare- og medicinaludstyr, husholdninger og talrige steder i den kemiske industri.

Hvad er rustfrit stål ?
Rustfrit stål er en stor gruppe materialer, der alle har det til fælles, at hovedelementet er jern (deraf ”stål”), og indholdet af krom (Cr) er mindst 10,5 %. Udover krom og jern kan stole indeholde en bred vifte af andre legeringselementer. Det kan fx være nikkel (Ni), kulstof (C) og molybodæn (Mo). De forskellige legeringer har til formål at udvikle enten de mekaniske og / eller korrosionsmæssige egenskaber for mål. Udover at forbedre stålet, har legeringselementerne betydning for, hvilken type eller kvalitet det rustfrie stål er. Det samme gælder for mængden af krom. Det er nemlig kromindholdet og legeringerne, der har betydning for hvilken gruppe eller type af rustfrit stål, produktet hører til. I alt findes der 5 rustfrie ståltyper eller –kvaliteter: Austinitisk, Ferritisk, Martensitisk, Duplex og Super Duplex.

Martensitisk, rustfrit stål
Typisk 12-16 % Cr, lavt Ni, sjældent Mo og ofte højt kulstof (C, 0,12-1,2 %)). Kan hærdes ved bratkøling til over 1000 HV og pga. den ekstreme hårdhed særdeles velegnet til skærende værktøj, f.eks. kirurgiske instrument og højkvalitets-køkkenknive.
Martensitisk stål kan efter hærdning hverken formgives plastisk eller svejses. Ved svejsning eller anden varmebehandling vil stålet miste sin hærdning. Martensitterne er stærkt magnetiske, og pga. det lave Cr-indhold og høje indhold af C har de generelle ringe korrosionsbestandighed. Dette ses ofte ved dyre køkkenknive efter en tur i opvaskemaskinen.
Kirurgiske instrumenter kan fremstilles af martensitisk, rustfrit stål. Dette giver en høj styrke, men desværre og relativt ringe korrosionsbestandighed.

Ferritisk, rustfrit stål
Typisk 12-18 % Cr, lavt Ni, lavt Mo og lavt kulstof (C ≤ 0,12). Ferritterne har samme struktur som sort stål, men pga. det lave kulstofindhold er de ikke hærdbare. Relativt blødt, men ringere sejhed end austenit. Ferritisk stål kan kolddeformeres, men ikke i samme grad som det austenitiske ”tyggegummistål”. De ”stabiliserede” typer er svejsbare (45XX-typerne), og alle er stærkt magnetiske.
De laveste legerede (f.eks. 4003) har især ringe korrosionsbestandighed (især i syre), mens de højere (f.eks. 4521) er på linjen med syrefast stål med hensyn til grubetæring og til dels spaltekorrosion. Oveni er ferritisk stål det austenitiske langt overlegen med hensyn til den alvorlige spændingskorrosion (SPK).
Pga. det lave nikkelindhold er ferritterne relativt billige og anvendt i stigende grad til formål, hvor man ikke skal bruge austenitternes store formbarhed og svejsbarhed, eller hvor man ønsker en smuk og magnetisk overflade: f.eks. køleskabsdøre, sparkeplader og dørgreb. Af samme grund er verdensforbruget af de ferritiske, rustfri ståltyper stærkt stigende.
Ydermere har ferritisk stål store muligheder i forbindelse med varme komponenter, hvor der er risiko for SPK i både almindelige og syrefaste, rustfri ståltyper, samt hvor der er brug for den termiske ledningsevne, som er bedre end for austenitterne. Den termiske længdeudvidelse svarer til sort stål, hvilket er ca. 2/3 af den til austenitisk stål.
Ferritisk, rustfrit stål kan med fordel anvendes til emner med tyndt gods, store materomkostninger og enkel forarbejdning. Denne syrisk fremstillede kande er af 4016 (AISI 430), og meget anvendt materiale inden for catering. I øvrigt et glimrende eksempel på, at man kan dybtrække ferritisk, rustfrit stål.